Založ si blog

RE: SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácií Na telo

Drahí čitatelia, dovolím si zareagovať na príspevok p. Moldavského (pisateľa vystupujúci pod týmto menom). V prvom rade sa pokúsim dať informácie na pravú mieru a vysvetliť ako to celé vlastne funguje.

 

Hlasovanie prebiehajúce v Slovenskej politickej talkshow nie je objektívne a ani korektné. Dlhé roky som tomu neveril a ani neverím. Sám som nikdy SMSky neposielal lebo som vždy vedel že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Celé je to vlastne len veľké vytrieskanie peňazí od naivných ľudí, aby „hlasovali“ a tým míňali peniaze za určitú „službu“, v predstave že oceňujú určitého politika alebo pomáhajú mu v dôveryhodnosti. Celé je to postavené a optimalizované tak aby niekto v pozadí na tom tučne zarobil, teda vytrieskal z toho maximum profitu.

 

To sa obecne vie a nikoho s tým ani neprekvapím. Ovšem podstata problému je niekde inde. TV Markíza, presnejšie spoločnosť vlastniaca televíziu, samotné „hlasovanie“ nerealizuje. Je to zámerne robené cez externú „subdodávateľskú“ firmu ktorá túto „službu“ pre televíziu realizuje. Ak samozrejme by vec „vybuchla“ alebo bola by sporná situácia, tak televízia sa samozrejme bude vyhovárať na subdodávateľa, a ten samozrejme na televíziu alebo ďalšieho subdodávateľa … Samotný proces hlasovania je vlastne určitá aplikácia v počítači ktorá cez technické telekomunikačné zariadenie spracúva prichádzajúce „hlasy“ – teda spoplatnené audiotexové SMSky. Na tom by nebolo nič zlé keby ovšem v tom nebol „podvodík“.

 

V zahraničí v podobných reláciách sa to robí úplne inou technológiou. Používa sa prísne certifikovaný, jasne definovaný a preverený software, ktorý je plne transparentný a celý systém hlasovania je pod prísnym dozorom. Tak isto pravidelne sa robia dôsledné hĺbkové audity systému. Tak isto je preverené že v zdrojovom kóde použitého software sa nenachádzajú žiadne „tajne“ funkcie. Na Slovensku takýto software nie je certifikovaný a prakticky nikto nevie čo zač to je. Nikto nevie povedať či je korektne nainštalovaný a prevádzkovaný. Je to proste „čierna škatuľa“ v ktorej nevieme čo je.

 

Môjho známeho kamarát istý čas robil technika a vravel mi ako sa podvodíky údajne robia. Funguje to tak že cez WIFI je spojený samostatný notebook ktorý komunikuje so software spravujúci hlasovanie. Táto osoba z vonka vie vyslať inštrukciu do software na ovplyvňovanie počtu hlasov. Trebars ako príklad PridajSeq[host_1, 500, 60 alg->proc1] , čo ľudovo povedané znamená že behom minúty pridaj hosťovi jedna (politikovi 1) 500 hlasov po dobu 60 sekúnd algoritmom proc1. Ak počty práve nie sú viditeľné, tak vtedy sa ľahko dá hodiť procedúra PrihodHned[host_2, 250]. Podobne ak nejaký politik „exceluje“, tak podobne sa dajú použiť procedúry. Typickým príkladom je keď sa tam objaví Matovič. Ak je ticho alebo len sedí tak neprichádzajú hlasy. Ale keď „vyskakuje“, keď dôrazne útočí na niekoho, tak zrazu z „dojímavého“ prievanu slov zrazu začnú naskakovať hlasy v domnienke že zrazu Igor závratne oslovuje voličov. Samozrejme, vec sa má údajne tak že niekto z „tajného“ notebooku pozorne sleduje čo sa deje a podľa „pravidiel“ postupuje.

 

Keďže medzi oboma systémami je časový odstup a na dolnom rohu zobrazenie krúžku a textu toho naokolo na obrazovke je samostatná nezávislá procedúra, tak z času na čas sa stane že sa podozrivá vec „objaví“ pred očami. Nedá sa nikdy dokonale vždy trafiť aby to nebolo viditeľné. Ak trebars v príkaze urobíte preklep tak musíte príkaz vrátiť späť a opraviť písmenko čo berie čas. Pri tak rýchlom úkone sa nedá dokonale sledovať čo píšete a ešte či je niečo zobrazené alebo nie. Podobne ako je tomu asi aj v tomto prípade keď zrazu sa objavia hlasy hoci údajne číslo ešte nebolo známe. Osobne neviem či samotné čísla na ktoré sa hlasuje sú stále rovnaké alebo nie, či to ako sedia determinuje číslo na ktoré sa hlasuje alebo nie, či je číslo známe pred začatím relácie alebo nie.

 

Zdanlivo sa predstiera že systém je autonómny, bez zásahu človeka, žiaden človek to na mieste neovplyvňuje, nestojí pri kábli apod. Ovšem celé je to len oblbovanie. Pokiaľ nebude prísne audítorovaný zdrojový kód software a celý systém nebude pod prísnym nestranným dohľadom, nedefinujú sa jasné štatistické pravidlá, tak podobné podvodné hlasovania, prieskumy verejnej mienky, podvodné štúdie … sa budú objavovať stále a stále podľa niečej objednávky. Ja si myslím že ohľadom kampane a vysielania podobných politických relácií by sa mali definovať jasné pravidlá. Ja si myslím že Štatistický úrad by mal dávať certifikáty a zároveň mať právo kontrolovať to čo sa na Slovensku pre takéto účely používa. V tomto smere stačí iba prijať dôslednú legislatívu a dať právomoci Štatistickému úradu. Vrátane možnosti udeliť pokutu ak dôjde k porušeniu Zákona alebo neetickému jednaniu. Inak sa z blúdneho kruhu nepohneme.

 

Samozrejme strana SMER-SD s týmito podvodmi realizované pri politických reláciách nemá nič spoločné a ani nikoho neplatí aby dával hlasy. Ak má strana 40 percent preferencie tak v žiadnom prípade nepotrebuje robiť podvody s nejakým hlasovaním aby vyznela lepšie než ako v skutočnosti je obľúbená. Takéto podvodíky potrebuje robiť predovšetkým nová strana pútajúca na seba pozornosť, alebo strana ktorej horí pod zadkom. SMER-SD je zabehnutá štandardná strana majúca stabilné dlhodobo progresívne preferencie. Teda nemá logiku si zbytočne a nezmyselne špiniť dobré meno a povesť kvôli nejakej ad hoc politickej diskusnej relácii v určitý deň. Takže suma sumárov, SMER-SD je podľa môjho názoru v tom úplne nevinne. Skôr sú za tým úplne iné hry.

 

Čo sa týka obľúbenosti alebo neobľúbenosti. Ak ide o politika ktorý má dlhodobo suverénne najvyššie preferencie obľúbenosti a proti nemu sedí politik s priemernými alebo podpriemernými hodnotami obľúbenosti, politik ktorého akceptuje iba veľmi špecifická skupina voličov či sympatizantov, tak očakávať že bude konkurovať top osobnosti na Slovenskej politickej mape je absurdné. Fico určite nepotrebuje zvyšovať svoju obľúbenosť o desatinu podvodíkmi, hoci taký Figeľ potrebuje stále konsolidovať stredo-pravého pro-kresťanského voliča dávajúci na (archaické) pro-pravicové hodnoty hoci programovo je KDH hodne pozadu, skostnatené, bez výraznej osobnosti a lídra, a opierajúce o frenetického vysoko mobilného voliča s ortodoxným kresťanským presvedčením.

 

Takže ako aj pisateľ pôvodného príspevku vraví, čitateľ nech si urobí vlastný názor sám.

Prečo nie je diaľnica do Košíc? Pravda a hlavná podstata veci naservírovaná ako na tanieri

11.03.2019

drahí čitatelia, po dlhej dobe opäť prišla na pretras téma diaľnic a prečo stále do Košíc nie je postavená. Samozrejme okolo témy je klamanie od rána do večera. Propagandy mainstreamu a HLAVNE opozície nemôže chýbať. S pravdou ako to už chodí je pramálo a sa nepovie. Pokúsim sa vám zrozumiteľne vysvetliť podstatu celého príbehu a veci prečo je problém dostavať [...]

Prečo nevolím partaj Borisa Kollára? Pravda povedaná natvrdo

19.01.2016

Drahí čitatelia, opäť sa nám blížia parlamentné voľby na Slovensku a naplno sa rozbehla predvolebná kampaň. Znova prichádza na otázku čo je na Slovensku reálna alternatíva k politike SMERu a Róberta Fica. Ja ako volič znova očakávam od opozície s akou alternatívou či ponukou príde. Aké politické posolstvo, program, víziu Slovenska, návrhy či riešenia pre ľudí [...]

Ako fungujú podvody s prieskumami verejnej mienky? Čistá pravda o spin doktoringu. Časť 3

18.01.2016

Drahí čitatelia, opäť sa nám tu blížia parlamentné voľby a samozrejme opäť a opäť prichádza na notoricky známu zabehnutú tému ohľadom korektnosti, pravdivosti, validity či objektivity prieskumov verejnej mienky. Iste si pamätáte ako som pred štyrmi rokmi napísal sériu článkov v ktorých som názorne opísal niektoré aspekty tejto problematiky. Tak ako čas plynie, aj [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 112384x
Priemerná čítanosť článkov: 5352x

Autor blogu

Kategórie